';
468. Sayı / 9. Sayfa

Miladi Tarih: 1 Mart 1900

Rumi Tarih: 17 Şubat 1315

8. Sayfa
2 Yazı
10. Sayfa
1 Yazı
Ulum-ı Siyasiye ve İçtimaiye

-5-

İngiltere Usul-i Cezaiyesi

-Geçen nüshadan mabad ve hitam-

İcra-yı tahkikat eden koronerin (coroner=tetkikçi) müttehem mahkeme huzurunda tahlif edileceği esnada hazır bulunması lazımdır. Gaybubeti halinde ceza-yı nakdiye mahkûm edilir. Tatbikatta hükkam, koroner tarafından o kadar itina ile yapılan tahkikata pek cezai ehemmiyet verirler. Ekseriyetle tahkikat evvelce arz edildiği veçhile castis of pis [justice of peace=sulh hâkimi] büyük heyet-i udul canibinden icra edilir. Bazen aynı cinayet için bu iki tarik, müttehem hakkında ayrı ayrı tahkikata şuru ederek yekdiğerine mugayir hükümler vermek gibi fikr-i adalete muhalif ahvale sebep olur. Bunun için İngiliz cezaiyunu tahkikatın yalnız castis of pis [justice of peace=sulh hâkimi] ile büyük jüriye tevdi olunarak, koroner tahkikatının ilgasını kemal-i şiddetle talep etmektedirler.

(…)

-İstanbul: 23 Kânunusani, 1315-

Yeni Kitaplar: İlm-i İktisat

-İkinci Cilt-

Daha beş ay evvel yine “neşriyat-ı cedide” kısmımızda Darülmuallimin [ilm-i] servet muallimi Mehmet Cavit Bey’in İlm-i İktisat unvanlı telif-i kıymettarından bahsetmiştik. Bugün bu eser-i mühimmin ikinci kısmıyla kütüphane-i istifademizin tezyin edildiğini görerek iftihar ediyoruz.

İşte beş ay içinde müfid ve ciddi iki cilt kitap ki müellif-i muktedirine en büyük, en samimi teşekküratı caliptir. Çünkü memleketimizin böyle kitaplara olan ihtiyacını her gün herkes söylüyor, fakat pek az kimse o ihtiyaca muvafık eserler neşrine himmet ediyor. Mehmet Cavit Bey o pek nadir olan erbab-ı himmet ve gayretin mümtazlarındandır. Bunun için kendisine ne kadar teşekkür edilse azdır.

İlm-i İktisat’ın ikinci kısmı da birincisi gibi mesail-i mühimme-i iktisadiyeye dair en son malumat ve nazariyatı havidir. Karilerimize kemal-i ehemmiyetle tavsiye ederiz.