“İngiliz Meşahir-i Müverrihininden Lord Makule [Thomas Babington Macaulay]”
Bu hafta size İngiltere’nin en büyük müverrihini, Makule’yi [Thomas Babington Macaulay] takdim edeceğim. Şimdiye kadar nazariyat-ı tarihiye ve felsefiyelerini, efkâr-ı edebiyelerini tetkik ettiğimiz esatize-i fikir ve kalem Fransız yahut Alman idi; bunların arasında bir İngiliz yoktur. Hâlbuki sanatıyla, ticaretiyle, siyasetiyle bütün cihana hâkim olan İngilizlerin meşahirini de tanımalıyız. İki asırdan beri Fransa müfekkirin-i ciddiyesi memleketlerine şahsi ve içtimai beyyine-i ahlak için tesisi için Britanya’yı tetkik ediyorlar. Bu müdakkikînin en meşhuru şüphesiz edib-i hakîm İpolet Ten [Hippolyte Taine]’dir. Ve biz de bu yeni zemin üzerinde sendelememek için en ziyade müşarünileyhin rehberliğinden istifade edeceğiz.
-1-
Makule’nin [Thomas Babington Macaulay] tecarüb-i tenkidiye ve tarihiyesi bir takım makalat-ı müntahabeden müteşekkildir. Bu tarz kitaplar pek hoştur; çünkü kari cildi yirmi sayfa okuduktan sonra bırakabildiği gibi nihayetinden yahut ortasından başlayıp okuyabilir. (…)
Geçende Paris’te, 12 Temmuz’da balonların istenilen cihete sevkine dair bir tecrübe icra edilmiştir. Baron Santos Dömon [Alberto Santos-Dumont] Lonşan’dan [Longchamp] hareketle Eyfel Kulesi’nin etrafını dolaşmış ve tekrar nokta-i azimetine avdete muvaffak olmuş olduğundan balonlara dümen takmak meselesinin zaman-ı halli takarrüp ediyor demektir.