u çalışmanın kapsamını 1896-1901 yılları arasında yayımlanan Servet-i Fünûn dergilerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu inceleme, halihazırdaki Servet-i Fünûn edebiyatı ve Servet-i Fünûn dergisi hakkındaki incelemelerden farklı olarak derginin kendisini bir kültür tarihi nesnesi olarak ele almaktadır. Dergide yer alan malzemeyi biçimlendiren dünya tasavvurunu ortaya çıkarmak ve bu dünya tasavvurunu modernlik deneyimi bağlamında tartışmak üzere söz konusu yıllar arasında yayımlanan 297 sayı ayrıntılı olarak incelenmiş, bu sayılarda yer alan tüm görsel ve yazılı malzeme beş ana kategori ve çok sayıda alt kategoriye yerleştirilerek tasnif edilmiş; her bir yazıdan ve görsel malzeme açıklamasından içerik hakkında fikir verecek birkaç paragraflık bölümler translitere edilerek internet ortamında oluşturulmuş bu veri tabanına aktarılmıştır.
Kategorilerin oluşturulmasında, dergide yer alan yazıların çeşitliliği, ağırlık verilen konuların yoğunlaştığı temel alanlar ve derginin kendi fihristlerinde yer alan bölümlenmeler dikkate alınmış; bunun sonucunda ortaya edebiyat, fen, görsellik, güncel haber ve içtimaiye ana kategorileri çıkmıştır.
Projenin tasnif sürecinde fihristlerde yer alan başlıklar içeriğe ve derginin yayın politikasına dair yol gösterici olmuştur. Derginin geçirdiği değişimleri, eklenen ve eksilen konuları fihristlerden de takip etmek mümkündür. Ancak proje kapsamında oluşturduğumuz tasnifi daha ziyade görsel malzemenin ve yazıların türsel ayrımlarını dikkate alarak genişlettik. Fihristlerde sıralanan başlıklarda görülen temel fenniye ve edebiye ayrımı saklı tutuldu. “Edebiyat” başlığı telif ve çeviri olmak üzere iki koldan tüm edebi türleri ve edebiyat eleştirisini içerecek biçimde genişletilirken, “Fen” kategorisi altında yazıların içeriklerine göre karşılaşılan tüm bilimsel, fenni alanları kuşatma yoluna gidildi.
Yine fihristte ayrıntılı olarak her sene yeniden tasnif edilen resimler, proje tasnifinde “Görsellik” ana kategorisi altında türsel olarak bölümlendi. Yani fihristteki yerli, milli, ecnebi, muhtelif, askeriye, Osmaniye gibi içeriğe dair ayrımlar diğer kategoriler altında görsel malzemeyi de kuşattığı için bunun yerine görsel türleri fotoğraf, çizim, fotoğraftan çizim, tablo/levha alt kategori olarak ihdas edildi. Fihristlerde tablolar altında ayrıca yer alan sanayi-i nefise ve diğer tablolar yine “Görsellik” kategorisi altında kendine yer buldu.
Dördüncü kategori, fihristlerde yer almayan veya “Makalat-ı Muhtelife” ile “Makalat-ı Daime” genel başlıkları altında sıralanan yazı ve görsellerden oluşan “Güncel Haber” kategorisi oldu. Derginin yayın politikasını ortaya koyan “İfade ve Teşekkür” ve “İhtar-ı Mahsus” bölümlerinde, özellikle vurgulanan güncel haberler ya da dergide yer aldığı tabirle “aktüalite” birçok farklı kategoriye giren yazı ve görseli kuşatan, diğer kategorilerle kesişen bir ana kategori oldu. Bu noktada belirtmek gerekir ki Servet-i Fünûn dergisinin “Kısm-ı Siyasi” ilavesi [Supplement Politique] içinde tekrar edegelen “Havadis-i Hariciye” ve “Havadis-i Dahiliye” başlıkları “Güncel Haber” kategorisi ya da “aktüalite” vurgusundan farklı bir amaçla siyasi ekte yer almaktadır. İlavelerdeki bu ve diğer başlıklar (“Selamlık Resmî Âlisi”, “Tevcihat / Memuriyet Tayinleri”, “Havadis-i Dahiliye” [“Vefiyat”, “Bir Haftalık Kolera Vukuatı”], “Havadis-i Hariciye”, “Borsa” [“Galata Borsası Piyasası Cetvelleri”], “Nişan”, “Madalya”, “Mekatib”) tümüyle İmparatorluğun resmi duyuru ve haberlerini, Saray’ın bir nevi resmi bülteni gibi aktarmaktadır. Derginin ana sayfalarından tamamen ayrı duran ancak sayfa ihtiyacı doğduğunda dergideki yazıların bir kısmının da eklenebildiği bu ilavede bu başlıkların yanı sıra reklamlara yer verilir. Bu doğrultuda sözü geçen “Havadis”ler de dergi içeriğinde yer alan havadislerden ve projede ihdas edilen “Güncel Haber” kategorisinden tamamen ayrılır. Ancak bu önemli ayrıma rağmen “Güncel Haber” kategorisi altında yer alan alt kategorilerde benzeri başlıklar kullanıldığını belirtmek gerekir. “İstanbul’dan Haber”, “Vilayattan Haber” ve “Dünyadan Haber”, bu kategorinin en öne çıkan altkategorileri olur. Bunların yanı sıra yine “güncellik” vurgusuyla ilintili olarak “Okur Mektupları”, “Reklam”, “Sefaret Haberleri”, “Vefat”, “İlan”, “Tebrik”, “Bürokrasi/Askeriye” haberleri de “Güncel Haber” kategorisinin alt kategorileri olarak karşımıza çıkar.