ervet-i Fünûn 1891-1944 arasında aralıklarla 2461 sayı yayımlanan ve özellikle Türkçe edebiyatın modernleşmesindeki rolüyle ünlenen haftalık “musavver” yani resimli bir dergidir. D. Nikolaidi’nin sahibi olduğu Servet gazetesinin fen eki olarak Ahmet İhsan tarafından yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünûn’un ilk sayısı 27 Mart 1891’de çıkar. Başlangıçta günlük olarak çıkmaya başlayan dergi kısa süre sonra haftalık olarak yayımlanmaya başlanır.
Teknoloji ve popüler bilim dergisi niteliğine sahip derginin 1892’de imtiyazını alan Ahmet İhsan’ın gayretleriyle derginin içerisinde edebiyat ürünleri de giderek yer bulmaya başlar. Musavver Malumat’ın sahibi ve başmuharriri Mehmet Tahir ile Recaizade Mahmut Ekrem arasında 1895 yılı sonlarında başlayan ve “abes-muktebes tartışması” olarak bilinen, şiirde kafiyenin göz için mi yoksa kulak için mi olduğu tartışmasında Recaizade Mahmut Ekrem fikirlerini Galatasaray Sultanisi’nden öğrencisi olan Ahmet İhsan’ın idaresindeki Servet-i Fünûn’da yayımlar.
Recaizade Mahmut Ekrem’in önerisi ile derginin edebiyat kısmının başına 7 Şubat 1896 tarihli 256. sayıdan itibaren Tevfik Fikret’in getirilişi bir dönüm noktasıdır. Bu vesileyle dergi, Recaizade Mahmut Ekrem’in etrafındaki Tevfik Fikret, Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Ali Ekrem, Süleyman Nazif, İsmail Safa, Ahmet Şuayp, Hüseyin Siret, Mehmet Rauf gibi genç ediplerin ürünlerinin yayımlanmaya başladığı bir mecra haline gelir. Tevfik Fikret esasen edebiyat kısmının yönetimi ile başlayan görevini, 1901 başlarında Ahmet İhsan’la derginin idaresi ile ilgili yaşadıkları fikir ayrılığına kadar sürdürür. Bundan henüz birkaç ay önce vuku bulan Ali Ekrem’in, Cenap Şehabettin ile Halit Ziya’nın eserlerinde Fransızcayı taklit eden suni bir dil kullandıkları yönünde eleştirilerini içeren “Şiirimiz” başlıklı makalesi (505-508. sayılar, 22 Kasım 1900-6 Aralık 1900) ile başlayan dergi içi tartışmalar da dergi kadrosunda bir çözülme başlatmıştır. Tevfik Fikret’in ardından yazı işlerinin başına Hüseyin Cahit getirilir. Hüseyin Cahit’in 16 Ekim 1901 tarihli Servet-i Fünûn’un 553. sayısında Fransızcadan tercüme ederek yayımladığı “Edebiyat ve Hukuk” adlı makale yüzünden derginin yayımı hükümet tarafından durdurulur.
İşte, Türkçe edebiyatta Servet-i Fünûn Dönemi veya Edebiyat-ı Cedide Dönemi olarak bilinen dönem, Tevfik Fikret’in derginin edebiyat kısmının başına geçtiği 256. sayı ile derginin basımının durdurulduğu 553. sayı arasında Servet-i Fünûn’da yayımlanan edebiyat ürünlerini kapsar. Büyük bir kısmı bu 297 sayıda olmak üzere 1901’deki kapanışına kadar dergide 12’si tercüme, 15’i telif olmak üzere toplam 27 roman tefrika edilir. Yine 254’ü telif, 33’ü tercüme olmak üzere toplam 287 hikâye, 651 şiir, 111 mensur şiir yayımlanır. Bütün bunlara rağmen Servet-i Fünûn edebiyat ürünleri açısından en verimli döneminde bile sadece bir edebiyat dergisi değildir. Dergide teknolojik gelişmeleri, okurun ilgisini çekeceği düşünülen yerel ve uluslararası haberleri konu edinen çok sayıda popüler makale ile resim ve fotoğraflar; çok sayıda gezi yazısı, seyahatname; geç 19. yüzyıl dergiciliğinin ruhuna uygun şehir mektupları ve şehir haberleri geniş bir yer tutar.