-İngiltere’de Terakkiyat-ı Nisvan-
1 Şubat 1312
Kraliçe Viktorya [Victoria] hazretleri yakında altmışıncı sene-i ikbal-i hükümranisine dâhil olacağından İngiliz matbuat-ı mevkute ve gayr-ı mevkutesi müşarünileyhanın yâd-ı müessir-i sabıka ve haliyesi ile memludur.
Saltanat-ı seniyyenin muhibbanından ve parlamento azasından Mister Gibson Bauls’un taht-ı temellükünde bulunduğu mervi olan The Lady “zı leydi” nam ceridetü’n-nisa bu müddet-i ikbal zarfında İngiliz nisvanınca vukua gelen tekallüb ve temeddün hakkında makalat-ı beliğa neşretmektedir.
(…)
“Kutup Seyyahları”
Kutup noktası! Ne şayan-ı merak, ne meçhul yer… Âlem-i medeniyetin tarih-i coğrafisine atıf olunan bir nazar o noktaya vusul için ne kadar muhibban-ı fünunun feda-yı can ve servet eylemiş olduğunu kemal-i hayretle görür. En evvel kutup seyahatine çıkanlardan tutunuz da geçen seneki Nansen’e [Fridtjof Nansen] gelinceye kadar aktar-ı şimaliyeyi keşfe gidenler -gece ile gündüzün tam altışar ay olması lazım gelen- o noktaya vusul değil takarrüp bile eyleyemediler.
(…)
Bununla iki haftadır Cenab’ın o zarafet-amiz metanetiyle -muciz şiirler, müfit makaleler altında- enzar-ı mütalaaya gülümser gibi duran sevimli imzası bir seneden beri intiba-i kıymet-bahşasına alışmış olan sayfalarımızda görülmüyor. Yazık… Asar-ı Cenab’ı, velev muvakkat olsun, bir zaman mütalaadan mahrum olacağız.
Edib-i tabibin bu seneki heyet-i sıhhiye-i Hicaziye meyanında yirmi gün evvel şehrimizden infikâk etmesi bu mahrumiyet-i muvakkatenin sebeb-i zarurisidir.
(…)