';
317. Sayı / 10. Sayfa

Miladi Tarih: 9 Nisan 1897

Rumi Tarih: 28 Mart 1313

9. Sayfa
2 Yazı
11. Sayfa
2 Yazı
Musahabe-i Fenniye

İşret belası – İspirto ve tesemmüm-i bati – Veraset-i maraziye– Etfalde dae-i küul – Bir ihtira: Tekerlekli balon – Dağ tepesine şimendifer – Örümcekten talim-i sanat – Örümcek ağının kıymeti – Yeni bir sanat-ı nesc – Mayiatın takimi için yeni usul – Mıknatıs ve iğne.

Âlem-i insaniyeti zebun eden yalnız kolera veba gibi henüz fen ve marifetin kati bir silah-ı müdafaa bulamadığı ve harp ve cidal gibi fen ve marifetinin icat-gerdesi olan bin türlü silah-ı tahriple dehşetini arttırdığı bilyeler değildir. Akvam-ı medeniye hem bizim muaveneti olmaktan kendilerini alamadıkları bir dost-ı zahiri ve bir düşman-ı hakikinin daha meftunu ve esir-i kahır ederler. Bu da işrettir.

(…)

Tetkikat-ı fenniyenin ciddiyetine her noktada serfüru olunurken ispirto denilen semm-i muhlikin vücud-ı beşerde ne kadar tahribata sebep olduğu hakkında erbabının ortaya koydukları delillere ve ispatlara bir sarhoş kulak asmıyor. Mamafih bir sarhoşu itiyadından vazgeçirmeye muktedir olamazlarsa bile bu itiyada kapılacakları olsun alıkoyabilmek için erbab-ı tetkik ve erbab-ı insaniyet gayretinden hali kalmıyor.

(…)

Bu etibba meyanında İngiliz Mister Hoç da dahildir. Bu zat ispirtonun vücutta asla faydası olamayacağını ve akıl ve bedeni tedricen tesemmüm edip bünyede ve hatta ırkta bir tezelzül hasıl edeceğini bağıra bağıra söylemiş. Fayda yok…

(…)

İnsaniyete hizmete çalışıyor. İngiliz doktor da belki ayyaşin ibret alır diye hayvanat üzerinde mevad-ı külliyeyi tecrübe etmiş. Mini mini kedi yavrularından birtakımını sade suya ve birtakımını meşrubat-ı külliyeye alıştırmış.

(…)

Mişu