';
257. Sayı / 3. Sayfa

Miladi Tarih: 13 Şubat 1896

Rumi Tarih: 1 Şubat 1311

2. Sayfa
1 Yazı
4. Sayfa
4 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Doktor Röntgen’in [Wilhelm Conrad Röntgen] keşfi ezhan-ı umumiyeyi hâlâ işgal ediyor – Bir iki tecrübe daha! – Elektriğin meydan-ı harpte bir küçük tatbiki – Gözün bir fotoğraf makinesi olduğunda şüphe kalmadı – Deniz havasının tuzlu olması ne şarta mütevakkıftır? – Deniz kenarlarında tebdil-i hava – Havada seyahat meselesinin halliyle iştigal edenlerden biri daha.

Almanya etibbasından Doktor Röntgen’in insanın gözünü müteessir kılmadığı halde gözden daha mükemmel bir alet makamında görülebilecek olan fotoğraf makinesine ve hassas levhaya tesir eden bir nevi şuaat keşfettiği ve bu sayede kapalı kutunun içindeki şeyin resmini almaya muvaffak olduğunu ve bir duvarın öbür tarafındaki eşyayı da fotoğraf gözüyle görebilmenin yolunu keşfettiğini ve insanın bedeni içinde mahfuz kemiklerini dahi -şuaat-ı cedide deriden etten bir cism-i şeffaftan geçer gibi geçtiği için- fotoğraf levhasında tersim edildiğini geçen nüshamızda gösterdik.

(…)

Meydan-ı harpte yalnız Doktor Röntgen’in keşf-i cedidinden istifade cihetine gidilmiyor. Her keşiften ve her türlü terakkiyat-ı medeniyeden muharebede istifade edilmek ciheti de naklolunuyor. Avrupa’nın son askerî manevraları sırasında elektrik ziyasından istifade çareleri düşünülmüş ve gece meydan-ı harpte yaralıların kaldırılması için bu meydanın yüksek sırıklar üzerine tertip olunacak kuvvetli elektrik lambalarıyla tenvir edilmesi ve bu lambalar ziyası akiselerle uzak yerlere aksettirilmesi ne dereceye kadar fayda-bahş olacağı tecrübe olunmuştur.

(…)

Doktor Röntgen’in keşfi üzerine gözün bir fotoğraf makinesinden farkı olmadığı hakkında hayli söz söylenmiş olup hatta gözün müteessir olmadığı şuaattan hassas fotoğraf levhalarının müteessir olduğu uzun uzadıya izah edilmiştir.

(…)