Taklit – İnsanın taklide meyli – Tahsil ve terbiyede taklidin tesiri – Hayvan-ı natık, hayvan-ı mukallit – Terbiye-i etfal ve taklit – Mekteplerde su-i emsal – Efal ve harekât-ı umumiye ve asar-ı taklit – Hikâyeler ve romanlar – Gazetelerin mündericatı ve taklidi nokta-i nazarından tesiri – Tiyatrolar – Taklitten müctenip olmaya çalışanlar, “garibületvar” görülenler – “Bir kötünün yedi mahalleye zararı var”, bu da netice-i taklit – “Kişi refikinden azar” bu da taklidin tesiri – Rabıta-i zevciyede hikmet – Taklidin izahı – Fikir ve tasavvur, fiil ve hareket
İnsanda fıtraten öyle meyiller var ki bu meyillerin sevkine tabiyetten kendini asla kurtaramayarak aguş-ı maderden ahir ömrüne kadar yaşadığı mahallenin eczasından bulunduğu heyet-i içtimaiyenin icabatına, yani daire-i muhitanın tesiratına göre tarz-ı hayatı suret-i maişeti o temayülat-ı fıtriyeden müteessir olup gidiyor.
(…)
İnsanın taklide meyli daha aguş-ı maderdeyken zahir olur. Terbiye-i etfalin, terbiye-i umumiyenin esasını bu meyl-i beşerde aramalıdır. Bir çocuk lisan-ı maderzadını hemen taklit ile öğrenmeye başlar.
(…)
-41-
Şiir Hakkında