Morina Balığı Ticareti
Morina balığı her sene istihlakât-ı âlemin en mühim bir kısmını teşkil eder. Dünyanın her tarafına intişar etmiştir; insanları beslediği kadar hayvanları da besler. Morina balığı ticareti akıllara hayret verecek bir derecede bulunmakla beraber bu sayd-ı bahrî her sene birçok kazalara, felaketlere meydan açtığı cihetle birtakım fecayi-i hayatiye ile âdeta kanlara boyanmıştır. Tehlikeli denizlerde, hain sisler arasında ele geçirilen bu gıda bir taraftan gayet mebzul ve nafi olduğu hâlde diğer taraftan her sene birçok hayat-ı beşeri zir ü zeber etmekten hali kalmaz.
Ebhar-ı muhitede bulunan mahlukat meyanında hiçbirinin insana morina balığı kadar faydası dokunmaz. Havali-i cenubiyede morina balığı milyonlarca ebna-yı beşerin gıda-yı yegânesidir. Havali-i şimaliyede ise binlerce balıkçılar bu sayede temin-i maişet ederler. Morina balığı olmasaydı beşeriyetin oldukça mühim bir kısmı mahkûm-ı kaht bulunacak, küre-i arzın büyük bir parçası da tenha, metruk bir saha-ı vahşet hâline gelecekti.
Norveç, İrlanda, Ternov taraflarında arz bir hisset-i mefrete ile insanlardan bütün feyzlerini esirger. Oralarda mezruat birer cep mendili kadar birkaç arpa tarlasından ibarettir. Beşeriyete bir aguş-ı mihman-nüvaz açmayan bu havalinin yegâne -fakat ne kadar mebzul!- mahsulü morina balığıdır. Her sene vasati olarak Norveç’te altmış, İrlanda’da yirmi, Ternov’da 150, 175 milyon morina balığı tutulur.
(…)