“Rübab-ı Şikeste’nin İntişarı Münasebetiyle: Tevfik Fikret, Hayat ve Hususiyeti”
-Haluk’a-
Tevfik Fikret’i evvela Servet-i Fünûn idarehanesinde gördüm. Üç yüz on iki yazında, Mai ve Siyah’ın tefrika edilmeye başladığı zamandaydı. Tertib-i teshihleri için uğrayan Halit Ziya’ya refakat ediyordum. Halit Ziya da kendisini pek yeni tanımış, Cenab ile henüz görüşmemişti. Bunun için kapıdan girer girmez uzun, büyük bir genç kendisine küçük, zarif, mümtaz refikini göstererek: “Cenab Bey” dediği zaman, ben kendinin kim olacağını keşfederek Fikret ve Cenab’ı bir anda görüp tanımış oldum.
(…)
-6-
Fransa muharririn-i siyasiyesinden İv Güyo [Yves Guyot] ve Klemanso [Georges Benjamin Clemenceau] – Bizim mübahasatımız – Güyo’nun [Yves Guyot] Transuval [Transvaal] hakkındaki mütalaat-ı âlimanesi – Kalemanso’nun [Georges Benjamin Clemenceau] bir makalesi.
“Esmar-ı Matbuat”ı Servet-i Fünûn, karilerine her hafta muntazaman takdim edemediğinden dolayı müteessifim. Fakat bunda kabahat benim değildir, gazetemizin hacmindedir. Ancak on altı sayfadan ibaret olan vüsati “Ulum-ı Siyasiye ve İçtimaiye”, “Hayat ve Kitaplar”, “Esmar-ı Matbuat”, “Musahabe-i …” serlevhalarının bir nüshada birleşmesine şiddetle mümanaat ediyor. İşte bu sebepledir ki “Esmar-ı Matbuat” her hafta tattırılamıyor. Yoksa matbuat-ı cihanın esmarı şu aralık o kadar çok ki zavallıların kısm-ı azamı not defterimde çürümektedir.
(…)