';
325. Sayı / 11. Sayfa

Miladi Tarih: 3 Haziran 1897

Rumi Tarih: 22 Mayıs 1313

10. Sayfa
2 Yazı
12. Sayfa
3 Yazı
Kutba Doğru

Doktor Firidçof Nansen [Fridtjof Nansen]

-318 numaradan beri mabad-

Lakin yaz nihayetinde 71 derece 14 dakikaya kadar  gerileyerek evvelki terakkiden dolayı husule gelen memnuniyet zail oluyordu. Bir taraftan icra edilen tetkikat neticesi ise bulunulan noktada suların üç bin dokuz yüz metre derinliği olduğunu ispat etmiş ve buzların sihanı -azami olarak- üç metre on yedi santimetreden ibaret bulunmuştu. Şu derinliğin keşfedilmesi kutuplara doğru öteden beri mevcut ve malum olan araziden başka daha birçok topraklara tesadüf olunabileceği hakkında Nansen ve rüfekasınca hâsıl olmaya başlayan ümidi söndürmeye kifayet etmiştir.

Doktor Nansen buz kitlelerinin birçok garaibinden bahsettiği sırada bunların ötesine berisine birinin kar suları içinde hurdebini birtakım hayvanat ve nebatata rast geldiğini de beyan ediyor.

(…)

[Mabadı var]

Çocuklara Aş yahut Validelere Hediye

Muhariri: Doktor Besim Ömer

[313’üncü Nüshadan Beri Mabad]

Kuran-ı Kerim ve Furkan-ı Mübin’de şeref-sudur olan emr-i Rabbani’ye ittibaen cemi ehl-i İslam evladını seneteyn kamileteyn ırza ederler. Leben-i em ile terbiye velet hakkında enfa ve eslah ve anasının şefkati gayr-i beden-i etemm olduğuna binaen ömr-i nüdb için olup vücup için değildir. Şu kadar ki sütnine bulamadığı ve çocuk validesinden gayrısının memesini almadığı ve babası sütnine isticar edemediği halde ırza-i tıfl valide üzerine vacip olur. Bu hüküm itmam-ı rızaı arzu eden içindir. (…)

Çocuğu birden bire asla memeden kesmemelidir. Akl-ı selim, bir çocuğun tarz-ı ağdiyesi ancak azar azar ağdiye-i saire ahzına alıştırılmak şartıyla tedrici ve batî bir surette tahvil olunabileceğini göstermektedir. Binaenaleyh çocuğu işbu ağdiyeye alıştırdıktan yemesini öğrendikten ve günde iki üç defa meme yerine süt ve bulamaç verdikten sonra artık memeden kesmelidir. (…)