';
306. Sayı / 3. Sayfa

Miladi Tarih: 19 Ocak 1897

Rumi Tarih: 7 Kânunusani 1312

2. Sayfa
2 Yazı
4. Sayfa
2 Yazı
Avrupa’da Servet-i Fünûn

Yedinci sene-i hayatına dâhil olmak üzere bulunan Servet-i Fünûn’un dâhil-i memalik-i Osmaniye’de her gün tezayüt eden kuvve-i intişariyesi nasıl badi-i şükranımız ise neşriyat-ı acizanemizin Avrupa’da nazar-ı dikkat ve kabule alınması dahi o kadar mucib-i iftiharımızdır. 288 numaralı nüshamızda münderiç resimlerden Hamidiye Süvari Alayları’nın Dersaadet’e vürut ile geçende memleketleri canibine avdet eden bölükleri ümera ve zabıtanıyla saff-ı harp halinde neferatını irae eden iki manzarayı bu defa İngiltere’nin en mühim matbuatından olan Deyli Kronikıl [Daily Chronogical] gazetesinde gördük. Deyli Kronikıl [Daily Chronogical] bu resimler hakkında beyan-ı malumat ederken Servet-i Fünûn’un namını zikrederek hakkımızda eser-i nezaket ve rüfeka-nüvazı irae eylemiş ve o nüshadan bir adedini muhbir-i mahsusu vasıtasıyla idarehanemize göndermiştir. Bu bapta İngiliz refikimize ve muhbirine beyan-ı teşekkür ederiz. 

Suriye’de Bir Cevelan

-Defter-i Seyahatten Mahreç Sahifeler-

Trablusşam 24 Teşrinievvel gece.

İskelenin hayli uzağında demirlemiş olan vapurdan karaya kadar sandal seyahati epey uzun sürdü. Fakat sandal tabirine bakıp da bizim Boğaziçi varakalarını göz önüne getirmeyiniz, bindiğimiz sandal beher küreğinde birer kişi çalışır dört çifte şu hesapça sekiz kürekçili cesim bir mavnaydı.

Trablusşam’ı uzaktan ve pek sathi bir surette bilirim, 1305 senesinde bir ay seyahat-i Mısır’a gittiğim zaman Suriye sahil yolunu tercih etmiştim, o zaman vapurumuz Trablus pişgâhında birkaç saat durmuş, ben de karaya çıkıp memleketi şöylece gezmiştim. O zamanın hatırası olarak Trablusşam birisi sahilde birisi dâhilde olarak iki kasabadan müteşekkildir, birbirlerine mesafeleri yarım saat olup mükemmel bir şose ve güzel bir tramvay ile merbuttur.

(…)