İntihab-ı meslek – Mezunîn-i mekatibin çokluğu – Serbest sanatlar – Fransızların hukuk tahsiline muhabbetleri – Dava vekaleti – Hakimlik – Dufor müsabakası – İki bin altı yüz Frank maaşla müddeiumumi muavinliği – Yağlı bir izdivaç, yoksa zaruret ve sefalet! – Vükela-yı deâvî – Deâvî-i cezaiye para etmez. – Avoelerin İhtikârı – İş adamı – Rekabet-i nisvan – Tababetin derece-i ehemmiyeti – Bir doktor olmak kaça mal oluyor? – Kırk bin Frank – Nalbantların etibbaya rekabeti – Hastaneler –Mutekadât-ı batıla – Lord – İlanlar – Muhabere ile tedavi – Poliklinik – Kesret-i etibba – Mühendislik – Buhran-ı iktisadi – Efol Santral – Nazariyat ve ameliyat – İşsiz mühendisler – Fransa zabitânı – Sen Sir mektebi – Meslek-i tahrir – Hikâyenüvislik ve gazetecilik.
Geçen hafta terbiye-i fikriye ve cismiye hususunda Fransızlarla Anglosaksonlar arasındaki ihtilafat-ı fikir ve nazardan bahsetmiştik; bu hafta, yine bu mevzu-ı mühim üzerinde, ihtiyaç-ı umumi-i zamana göre gençlerin temin-i istikballeri için mesalik-i mütenevvia-i hazıradan hangilerini intihap ve terviç etmeleri muvafık ve müfit olduğuna dair Fransa meşahir-i kalemiyesi beyninde cereyan eden mübahasatın zübdesini arz edeceğim.
Bugün Avrupa’da maişet meselesi gittikçe mahuf ve muzlim bir renk iktisap ediyor. Bu hâl-i esfelliğin derece-i vehameti Fransa ve İtalya gibi memalikte daha ziyade meşhuttur; mekatib-i âliye mezunîni bile sefaletler içinde puyan oluyorlar.
(…)