';
457. Sayı / 3. Sayfa

Miladi Tarih: 14 Aralık 1899

Rumi Tarih: 2 Kânunuevvel 1315

2. Sayfa
1 Yazı
4. Sayfa
4 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Mayi hava – Mayi havanın sanayide tesiri – Mayi hava devri – Tababette hava-i mayinin istimali – Salonlarda ve hastanelerde tecdid-i hava – Mahlukat-ı müberredeye adem-i ihtiyaç – Körükler – Balonlara Makine – Tahte’l-bahr sefainde kolaylık – Dalgıçlar – Havanın temyii ve mayi havanın muhafazası.

Bugün fünun ve sanayi erbabınca en ziyade terakkiyat-ı sınai ve medeniyeye hizmet edebilecek keşfiyatın en birincilerinden addolunan bir mesele, bir keşif: havanın mayi hâline getirilmiş olması ve mayi havanın su gibi şişeler içinde hıfzına muvaffakiyet elvermesidir.

(…)

Mayi hava-i tabii gayet kavi şişelerde muhafaza olunmak lazımdır ki haricin derece-i hararetiyle tekrar havai hâle geçmesin. Çünkü mayi hava eski hâline ricat edince bir şişede işgal ettiği hacmin sekiz yüz mislini iştigal edeceği cihetle, bulunduğu kap ne kadar kavi olursa olsun patlatır. Bunun için iki katlı şişeler yapılmıştır. Bunun mucidi Fransa meşahir-i erbab-ı fünunundan Mösyö Darnsuval’dır. Mayi hava katre katre bir şişeden dökülürse hemen buhar hâline geçeceği ve etrafa saf, temiz, serin bir hava intişar eyleyeceği için bundan hastanelerde, büyük salonlarda, kalabalık yerlerde pek çok istifade olunabilir.

(…)