Şu karnaval ve balolar mevsiminde bu âdetlerin neden kaldığını göstermek faydadan hali olamayacağını düşündüğümüz için tafsilat-ı atiyeyi Fransızcadan naklediyoruz:
Akvam-ı Hristiyaniye eski putperestlik zamanının birçok merasim ve âdatını kabul ve muhafaza etmiştir. Karnavalda eski Yunanilerde vesair bazı akvamda görülen birtakım âdatının bakiyesidir. Putperest yortuları ziyafetsiz, rakssız icra edilmezdi. Mesela Yunanilerde “Baküs” yortuları esnasında bu bintü’l-ineb [şarap] mabudesi deyrinin rahibeleri bellerinde asma yapraklarından kemerler, omuzlarında kaplan derilerinden atkılar, ellerinde meşaleler olduğu hâlde, saçları perişan, vücutları nim-üryan, handan ve raksan koşarlardı. Etraftan alkışlarla beraber avaze-i çeng ve tarap kendilerini istikbal ederdi. Bunların arkasından peri kılığına girmiş kadınlar, erkekler, sarhoş taklidi yaparak yahut taklit yapmaya hacet kalmadan sürü ile yürürlerdi.
(…)
“Müteveffa Feliks For [Félix Faure]”
Müteveffa-yı müşarünileyh 1841 senesi Kânunusani’sinin otuzunda Paris’te tevellüt etmiş ve gençliğini bir say-i mütemadi ile geçirmiştir. 1870 muharebesinde vazife-i askeriyesini ifa ve gard mobil [garde mobile] denilen asakirin bir taburuna kumanda ederek hâl-i iğtişaşta bulunan Paris beldesine Havr’dan [Le Havre] imdat getirmiştir. Müşarünileyh Havr’da büyük bir mevki iştigal ediyordu. Şehr-i mezkûr ticaret odası azası ve mezkûr oda reis-i sabıkı olan Mösyö Feliks For müntehaplar tarafından Paris’e parlamento azası sıfatıyla gönderilmiş ve ilk defa olarak 1881 senesi intihabatında meclis-i mebusan azalığına intihap olunmuştu. O vakit 40 yaşında bulunuyordu.
(…)
Felski For’un vefatından dolayı Fransa’da büyük bir teessür ve keder hasıl olacağı tabiidir; çünkü müşarünileyh üç sene ve bir ay kadar devam eden zaman-ı idaresinde büyük bir bitaraflık göstermiş, bahusus Rusya ve Fransa ittifakı kendi zamanında hayyiz-i imkâna çıkabilmişti.
(…)