';
356. Sayı / 11. Sayfa

Miladi Tarih: 10 Ocak 1898

Rumi Tarih: 29 Kânunuevvel 1313

10. Sayfa
2 Yazı
12. Sayfa
3 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Oseanografya “tarif-i okyanus” – Bu fende ilk tetkikatı icra edip esası vaz eden zat: Marsifli – Ebhar-ı muhitenin topoğrafyası, alâim-i kimyeviye ve hikemiyesi.
Mektep sıralarında coğrafya dersine ilk başladığımız gün muallimimiz “coğrafya” kelimesinin iştikakını gösterdikten sonra bu fennin tarifine giriştiğini hatırlayabiliriz.
(…)
Evet, bu fenni de küre-i arzın ahval ve keyfiyatından bahseder diye tarif ederler. Bu tarifin şekli değişmemiş ise de şümulu değişmiştir. Yahut coğrafya-i fende yeni yeni birtakım şubeler açılıp bunlar da başlı başına bir fen hükmüne girmiştir.
(….)
Oseanografya fenni pek ziyade terakki göstermiş küre-i arzın bütün denizleri mesaha olunarak karaların muntazam haritaları hem de ahval-i tabiiyeyi tabakat-ı arziyeyi maâdini, hükümetlere taksimatı gösterir nev nev haritaları – yapıldığı gibi denizlerin de mükemmel haritaları tanzim olunmuş ve şimdi deniz haritaları yalnız bir mavi boya ile boyanarak bırakılmayıp taraf taraf umkları, akıntıları, dalgaları med ve cezir-i asarı, sularının ahval-ı kimyeviye ve hikemiyesi haritalar üzerinde gösterilmekte bulunmuştur.
(…)

Resimlerimiz

“Saadetlü Sakızlı Ohannes Efendi Hazretleri”

Ohannes Efendi hazretleri 1251 senesinde tevellüt etmişlerdir. Yedi buçuk sene kadar Paris’te Ermeni Katoliği Ruhban Mektebinde tahsil-i ulum ve fünun eyleyerek şehadetname aldıktan sonra Dersaadet’e avdet edip 1272 senesi tercüme odasına çerağ buyurularak istidat ve malumatları kalîle zarfında takdir olunmakla 1279’da matbuat müdürlüğüne ve 1284’te Şura-yı Devlet-i Adliye Dairesi baş muavinliğine az sonra da Şura-yı Devlet azalığına terakki etmişler.

(…)