';
307. Sayı / 11. Sayfa

Miladi Tarih: 28 Ocak 1897

Rumi Tarih: 16 Kânunusani 1312

10. Sayfa
2 Yazı
12. Sayfa
2 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Fenn-i tedavide bir şube daha açıldı – Tedavi-i bi’l-hayvan – Hasta insanlar ve sağlam hayvanlar – Kavinin yanında zebun da geçinir – Aşk ve alakada tesirat-ı bedeniye – Eski ve yeni yelkenler – Yelkenlerin delikleri.

Fenn-i celil-i tıbbın kadri pek büyüktür ve hatta ilm-i ebdan-ı dareynde saadeti temin edecek ilm-i edyana bile takdim olunmuştur. Tababetin bir kısm-ı mühimini teşkil eden fenn-i tedavi son senelerde hayli ileriye götürülmüş, bir taraftan Pastör’ün [Louis Pasteur] mikroplar üzerine tetkikatı ve diğer cihetten bazı kuvva-yı tabiiyenin beden-i insana tesiratının izharı sayesinde fenn-i tedavide yeni yeni şubeler açılmıştır. Kuşpalazının maslü’d-dem ile tedavisi ve kuduz aşısı mikrop tetkikatının en güzel neticeleridir. Veremin, koleranın da aşı usulüyle tedavisine çalışıyorlar ve kati bir muvaffakiyet de ümit ediyorlar. İşte aşı ile tedavi tababette bu suretle mühim bir mevki tutmuştur.

(…)

Avrupa’da Tasallüf-i Edebî

Avrupa’nın kibar salonlarında kır, seyrek saçlı… Kır, seyrek sakallı… Evzaına bakılsa mekteb-i hukukta müzakereci zannolunur. Kıyafeti ciddi, kendisi lafazan pür-gu adamlar vardır ki işleri, şöhretleri tasallüf-i edebîden ibarettir.

Bunlar encümen-i daniş azasından değildirler, hem de hiçbir zaman olamayacaklardır. Maahaza arzuları bu, emelleri budur. Sokaklarda ip üstünde sıçrayan çocuklar ellerindeki ipin bir tarafından öteki tarafına ne kadar suhulete atlıyorlarsa bu mutasalliflere, encümen-i danişin kırk sandalyesinden birine sıçrayıvermek de o kadar kolay gelir.

(…)

Mabadı var